Gwiazdki zamrażarki, klasy klimatyczne i inne parametry – na co zwracać uwagę?

Klasy klimatyczne – po co nam to?
Unia Europejska wymogła na producentach wprowadzenie klasyfikacji produktów wg tzw. klas klimatycznych. Mają one pomóc nam w wyborze urządzenia właściwego dla strefy klimatycznej, w jakiej mieszkamy. Pewnym jest, że w zupełnie innych warunkach będzie pracowała chłodziarko-zamrażarka w Polsce, a w innych w południowym Egipcie.
Nazwa klasy klimatycznej | Symbol | Przedział temperatur zewnętrznych |
---|---|---|
Normalna | N | 16-32°C |
Subnormalna | SN | 10-32°C |
Tropikalna | T | 18-43°C |
Subtropikalna | ST | 18-38°C |
W Polsce możemy użytkować lodówki w każdej z opisanych klas, jednak w zupełności wystarczą nam urządzenia z klasy N czy SN.
Jak odczytać gwiazdki zamrażarki?
Gwiazdki, jakie znajdziemy czytając opisy zamrażarek, informują o maksymalnych temperaturach mrożenia, jakie może zagwarantować dany model lodówki. Temperatura mrożenia ma decydujący wpływ na okres przechowywania produktów.
Liczba gwiazdek | Temperatura mrożenia | Okres przechowywania |
---|---|---|
* | do -6°C | Do jednego tygodnia |
** | do -12°C | Do czterech tygodni |
*** | do -18°C | Do roku |
**** | do -24°C | Nawet powyżej 1 roku |
Wybierając lodówkę wracamy do punktu wyjścia – jakie są czy będą nasze potrzeby? Jeśli z zamrażalnika będziemy korzystać w krótszych terminach, wystarczy nam zamrażalnik z jedną czy dwoma gwiazdkami. Jeśli jednak planujemy przechowywanie mięsa czy owoców, warto pomyśleć o zamrażarce z czterema gwiazdkami.
Zdolność zamrażania
Zdolność zamrażania jest parametrem, który informuje nas, ile kilogramów świeżych produktów będziemy mogli zamrozić w danej zamrażarce w ciągu 24 godzin. Wyniki są tak różne, jak różne są oferowane na sprzedaż chodziarko-zamrażarki. Te niewielkie dają możliwość zamrożenia w ciągu doby kilku kilogramów, te największe nawet do kilkunastu. Zamrażamy produkty, które będziemy chcieli wykorzystać w bliższej lub dalszej przyszłości. Pewne jest, że chcielibyśmy, aby produkt rozmrożony niczym nie różnił się od świeżego, by zachował jak najwięcej z jego naturalnego wyglądu i smaku. I trzeba przyznać, że jest to coraz bardziej możliwe. Nasze domowe lodówki są bowiem coraz częściej wyposażane w system szybkiego zamrażania. System ten znacznie zwiększa zdolność zamrażania w ciągu doby, pozwala też zachować jak najwięcej z owej naturalnej świeżości produktu. Ponadto, zabezpiecza już zamrożone rzeczy przed chwilowym, częściowym rozmrożeniem. Jeśli do szuflady z kilkoma mrożonkami włożymy bardzo dużą ilość świeżych produktów, to mogą one ogrzać mrożonki doprowadzając je do chwilowego rozmrożenia. W przypadku mięsa czy ryb, może to być niebezpieczne i doprowadzić do zatrucia.
Utrzymanie temperatury
To ważna informacja dla mieszkańców regionów z częstymi zanikami dostaw energii elektrycznej. Mówi o tym, jak długo urządzenie zachowa właściwą temperaturę chłodzenia, bez zasilania. I tu wybór mamy przeogromny. Są lodówki, które wytrzymają zaledwie kilka godzin. Są też takie, które bez otwierania drzwi wytrzymają dobę i więcej. Generalnie, najdłużej utrzymują temperaturę zamrażarki. W niektórych modelach znajdziemy specjalne wkłady akumulujące zimno. Wkłady te dodatkowo zabezpieczą urządzenie przed ogrzaniem w czasie braku prądu. Będziemy je mogli wykorzystać również w przenośnych lodówkach samochodowych czy turystycznych. Decydując się zatem na lodówkę, dla świętego spokoju, warto wybrać taką, która będzie miała w miarę długi okres przechowywania i będzie wyposażona w takie właśnie wkłady.